Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sokmagos búzakenyér házilag

2012.10.16

 Hozzávalók: 
40 dkg fehér búzaliszt
10 dkg teljes őrlésű búzaliszt
10 dkg vegyes magkeverék: len, szezám, tök, napraforgó
1 teáskanál só
1 teáskanál méz
1 zacskó szárított élesztő
3-3,3 dl langyos víz
opcionálisan 1 evőkanál kovászpor

 

Keverjük össze a száraz elemeket egy dagasztó tálban. Majd adjuk hozzá a mézet, és a víz felét. Kezdjük el dagasztani géppel vagy kézzel. A maradék vizet folyamatosan adagoljuk, és annyinál álljunk meg, amennyinél már a tésztánk szépen összeáll, ruganyos. A tésztát 8-10 percig dagasszuk, majd takarjuk le, és meleg helyen kelesszük a duplájára. Amikor elkészült, lisztezett lapon vágjuk 5 egyenlő részre.

Kenyérfonás lépésről-lépésre:

Mindegyik tésztabucit sodorjuk legalább 40 cm rúddá. Tegyük a rudakat sütőpapírral bélelt lapos tepsibe. 2 illetve 3 rúd legyen egymás mellett, de mind az 5 rúd vége legyen összecsípve felül. Arról az oldalról, ahol 3 rúd van a legszélsőt húzzuk át a másik oldalra, középre.

Innentől kezdve mindig a 3 szálas oldal legszélső rúdját hajtjuk középre, a másik oldalra. A fonat két végét csípjük össze alaposan, és az összecsípett végeket hajtsuk a kenyér alá. Így nem fog szétválni a sütés során.

Tegyük kb. 30 fokos sütőbe, és kelesszük ismét duplájára. Sütés előtt kenjük át vízzel, majd tekerjük fel a sütőt 200 fokra. A sütő aljába tegyünk egy csésze vizet, ettől ropogósabb lesz a kenyér héja. 30 perc alatt süssük készre.

 

Forrás: Rita konyhája: http://www.ritakonyhaja.hu/

 
 

 

Profilkép



Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2022 >>