Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kerékpárral a Tisza-tó körül I.

2010.08.10

Rengeteget olvastam a Tisza-tóról, mint kerékpáros paradicsomról. Elkészült a kerékpárút teljes szakasza, ezenkívül a kb 0 m szintkülönbség is igen csábító lehet, plusz ehhez hozzájön a környezet, egyszóval csodálatos. Végre 2010 nyarán adódott a lehetőség itt nyaralni (természetesen kerékpár a kocsitetőn), ha már úgyis erre járok, ki lehetne próbálni...

Az elhatározást tett követte. Idejövetel előtt kicsit "rágyúrtam" a programra, biztos ami biztos (kocabringásnak ugye nem árt).

Előző nap délutánján kicsit körbejártam a környéket, úgynevezett terepfelderítés célzatta. A tett nem volt teljesen hiábavaló, mivel ekkor ért az első meglepetés: semmilyen útbaigazító táblát nem találtam, legalább is amit vártam volna. A lelkes helyiek útbaigazítása alapján könnyen megtaláltam, majd pár métert tekertem rajta. Legalább másnap nem kellett vele vesződni.

A családdal való nyaralásnak vannak szépségei, ha részt kívánsz venni a közös életben, és megelőzni "már megint a..." kezdetű mondatokat, ajánlott korán kelni. Plusz az ember nem forróságban teker, ha már úgyis az van.

Kelés korán, áloműzés, kis reggeli majd indulás (az óramutató járásával megegyezően, jelentőségfe semmi sincs, nekem kényelmesebbnek tűnt). Mivel Tiszafüredről indultam, onnan írom a tapasztalataimat. A 33-as főútról a Poroszló felőli végénél a benzinkútnál fordul be az ember, majd egy kicsit jobbra tartva kb egy km után éri el az ember a gátat, és mivel a kerékpárút amúgy is a gát tetején megy, a kerékpárutat. A gátra felmenni az első "komoly" szint. Ezután irány a felkelő nap. Tempónak egy nézelődős, de haladós iramot választottam, erőbeosztással, tekintve, hogy ennyit még sosem tekertem egyhuzamban.

A nézelődős tempóválasztás kifejezetten jónak bizonyul, mivel egy ilyen fantasztikus természeti környezet mellett kár átrohanni. Az ébredő különböző madarak zaja és a csodás zöld környezet mindennél többet ér. Lehetett látni pl vadludakat ék alakban repülni...

Forgalom a gáton gyakorlatilag nulla. Néha egy-egy horgász autóval vagy árufeltöltős furgon. Óránként talán ketővel is találkozik az ember!

Abádszalók előtt igen sok szemeteszsák volt az út mentén, elsőre árvízi védekezésnek tűntek...

Abádszalókot elérve ért az első meglepetés. Elérve a települést a gát és az út is jobbra kanyarodott, és egy rozsdás tábla zsákutcára figyelmeztetett. Kerékpárral, engem...Irány tovább a gáton. Az út folyamatosan romlott, de nem ez volt a legnagyobb gond. kb 1-1,5 km múlva le volt zárva az út drótkerítéssel, lakatos kapuval. Gondolom a strand. Szégyen nem szégyen vissza kellett fordulnom. Visszaérve a tábláig, lehajtottam a gátról, be a településre. Az első kereszteződés egy T alakú, itt értelemszerűen jobbra mentem, majd a "nagykereszteződésnél (Stop tábla) egyenesen. Néhány száz méter után megint fel lehetett hajtani a gátra és irány tovább.

Nemsokára elérkeztem a Kiskörei vízierőmű gátjához, ami képviselte a következő komoly emelkedőt, persze csak helyi szinten. Kép Mivel forgalomirányító lámpa van itt, gyors evés, ivás zsebből, majd zöld jelzésre indulás. Átérve le a gátról az utat követve, majd a szembe jövőkerítésnél balra, követve az utat. Innen csak egyenes. Kiérve a településről láttan egy EUROVELO táblát, innen nagy baj nem érhet. A szivattyúház után le kellett volna jönni a gátról balra (a jelölőfestés nagyon lekopott, ezzel párszáz méter kerülőt ismét összeszedtem.Továbbiakban is érvényesült a kicsit jobbra kellet tartani, majd a táborszerű kapunál balra. Innen fel a gátra (megint emelkedő).

Innen az út nem sok izgalmat tartogatott. Ároktő magasságában szerencsém(?) volt, a szabadstrand gáton levő kapuja nyitva volt, így nem kellett tekeregni. A forgalom is megélénkült, pár kerékpározó is előkerült, igaz szembe jöttek.

Felfedeztem, hogy a gátra menő felhajtó tetején van egy útbaigazító szerű tábla, tájékozódni elég jó.

A felismerés öröme kitartott Poroszlóig, ahol kiértem a 33-as főútra. Itt megláttam az északra menő kerékpárút kezdetét, amely újabb terveket vetített elém. A főúton relatíve gyér forgalom mellett gyorsan eljutottam Tiszafüredre, ahol várt a család egy jó zuhany, meg a félpanzió reggelije.

A táv kb 67 km volt, egy remek túrának nekem pont megfelelt. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Ha valaki fordítva indul, Poroszló előtt, a tanösvénynél találja a kerékpárutat.Nyeregbe fel!

 
 

 

ProfilképUtolsó képArchívum

Naptár
<< Október / 2020 >>